Vorst en gravel + banen

Waarom kan er niet gespeeld worden na een vriesnacht als het zonnetje weer gaat schijnen?
Het weer lijkt dan perfect om te gaan tennissen, maar niks is minder waar! Het mooiste tennis speel je op gravelbanen, maar deze ondergrond kan – in tegenstelling tot andere ondergronden -ernstig beschadigd raken als er bij vorst toch op wordt gespeeld. 

Oranje modder
Het is als volgt. Als de banen bevroren zijn, dan blijven ze keihard en is er niks aan de hand. Je ziet dan een witte vorstlaag op de banen. Theoretisch zou je hier op kunnen tennissen, echter de banen zijn spekglad. Zodra de temperatuur boven 0 komt en de dooi inzet, komt de vorst uit de grond en vormen er zich plassen op de baan. De toplaag van de gravelbanen wordt dan zacht en de lijnen komen omhoog. Onze mooie gravelbanen veranderen dan in oranje modder. Er moet dan worden gewacht tot de banen weer droog zijn en de vorst uit de grond is, zodat ze gewalst kunnen worden en hard worden. Als dat niet gebeurt en er toch wordt getennist, dan gaan de banen kapot, alleen al door erop te lopen. Dat walsen kan dus pas als de vorst volledig uit de grond is en het walsen duurt meerdere dagen. Daarbij is het walsen een zeer arbeidsintensief en dus kostbaar proces.

Arbeidsintensief proces
Afgelopen jaren waren de banen na een vorstperiode door het harde werken van onze groundsman soms net weer speelklaar om vervolgens na een nacht vorst weer onbespeelbaar te zijn. Alles moest dan weer opnieuw beginnen. Dit bracht een behoorlijke kostenpost met zich mee. Communicatie over wel/niet spelen was onduidelijk.

Winterstop
Als vereniging willen we iedereen altijd laten tennissen en vinden we dan banen zo snel mogelijk speelkaar moeten zijn. Echter deze situatie werd onhoudbaar en daarom is tijdens de ALV in 2023 besloten om bij het intreden van vorstperiodes (afgelopen jaren was dat meestal vanaf januari) de banen te sluiten totdat de vorstperiode voorbij is (de afgelopen jaren meestal eind februari/begin maart).

Communicatie
Via de nieuwsbrief, de website en het digitaal afhangbord informeren we de leden als de banen gesloten worden en wanneer ze weer bespeelbaar zijn. 

Perspectief
Door het verdwijnen van tennishallen in de nabije omgeving (veelal getransformeerd tot padelhallen) is er geen indoortennishal meer in de Krimpenerwaard. Wel worden momenteel alternatieven onderzocht (maar de uitkomst zal naar verwachting deze winter nog niet bekend zijn) om gravelbanen te beschermen tegen lichte vorst zodat de vorst minder vat krijgt op de gravelbanen. Ook kijken we als vereniging naar lange termijn oplossingen.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

06-2879 4092 (what's app)

Tennisclub Krimpen

Kerkdreef 31A
2922 BH Krimpen aan den IJssel

KVK-nummer

40341243